Receptúry
Veľkonočný maslový koláč

Veľkonočný maslový koláč z Butter Backcreme je jedinečný svojou maslovou chuťou, jemnou štruktúrou vo Vás vyvolá pocit jedinečnej chuti. Veľkonočný maslový koláč - pri dodržaní dávkovania 20 % Butter Backcreme na množstvo pridanej múky môžete nazvať maslovým, kvôli dostatočnému podielu prepusteného masla v zložení Butter Backcreme. Tvar veľkonočného koláča je na Vás - cestové kusy môžete voľne ukladať na plechy v podobe veky, alebo prepletať z dvoch alebo troch prútov na tzv. mazanec alebo sa pohrať s jeho tvarom a vzhľadom pri použití a pečení vo forme.

Cesto:

100 %   pšeničná múka T 512
20 %   Butter Backcreme - maslový
8 %   cukor kryštál
5 %   Zeel. margarín Zeelback
7 %   čerstvé droždie
1,5 %   soľ
46 %   voda cca

Dozdobenie:

5 %   Tekutá vaječná melanž/vajcia

Technologický postup

Miešanie: 5 minút pomaly a 5 minút rýchlo.

Teplota cesta: 25 – 27 °C. Zrenie cesta: 10 – 15  minút.

Zamiesime voľnejšie cesto, ktoré necháme vyzrieť. Po vyzretí cesta rozvážime na požadovanú hmotnosť.

Tvarujeme do oválnych tvarov voľne na plech alebo  spletáme z troch prútov pletenku, ktorú uložíme do foriem.

Po nakysnutí môžeme narezať. Pletenky ukladáme do foriem, veky voľne na plechy.

Dáme nakysnúť, po nakysnutí potrieme vaječnou melanžou a pečieme s otvor. odťahom.

Kysnutie: 90 – 95 minút pri 30 °C a rel. vlhkosti 75%.

Pečenie:

I. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 18 minút,

II. 180 °C, bez pary, otvorený odťah, 17 minút,

Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí  od typu pece a navážky.

Dodatočné informácie

navážka 351 g + 9 g dozdobenie - po upečení á 300 g.

Veľkonočný maslový koláč