Receptúry Receptúry

Pšenično-ražný chlieb s prírodným kvasom

Čo tak skúsiť upiecť pšenično-ražný chlieb trochu inak? V inom tvare, v podobe dlhého formového bochníka, vďaka čomu sa chlebík bude hodiť aj napr. na chlebíčky. Zároveň s obsahom sušeného prírodného trojstupňového kvasu, ktorý dodá chlebíku chuť, dlhšiu čerstvosť a peknú vôňu. Chlieb stačí nakoniec efektne dozdobiť semienkami.

Receptúra

Skupina Hmotnosť / Objem Jednotka Produkt
Cesto: 83 % Pšeničná múka T 650
5 % ražná múka T 930
12 % Jung Roggensauerteig
1 % NON-E Premiumback
2 % soľ
2 % čerstvé droždie
72 % voda cca

Technologický postup

Miešanie: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo. Teplota cesta: 27 – 29 °C.
Z pripravených surovín zamiesime voľnejšie cesto a necháme vyzrieť.
Doba zrenia: 20 – 25 minút.
Po vyzretí cesta rozvážime na požadovanú hmotnosť 575 g a vytvarujeme
do tvaru dlhej veky. Uložíme do dlhých ošatiek, dáme do kysiarne nakysnúť.
Kysiareň: 50 – 55 minút, pri teplote 30 °C a relatívnej vlhkosti 75 %.
Po nakysnutí vyklopíme a vložíme do zaparenej pece a pečieme.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, zatvorený odťah, 5 minút,
II. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, po 2 min. zatvoriť odťah, 20 minút,
III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.
Celková doba pečenia je 30 – 35 minút v závislosti od typu pece a navážky.

Dodatočné informácie

Navážka na1 ks je 575 g. Hmotnosť po upečení á 500 g.

Pšenično-ražný chlieb s prírodným kvasom