Receptúry
Vykrajované perníčky z Cesta korzenného

Jednoduché a chutné vykrajované perníčky nielen pre adventné obdobie z Cesta korzenného (perníkového). Ideálne mäkké po pečení a dlho trvanlivé. Vhodné takisto na plnenie so slivkovým lekvárom a pod. Dozdobenie je ľubovoľné s bielkovou hmotou alebo čokoládovou polevou. Na ich prípravu môžete použiť Zeelandia margarín Zeelback - v tom prípade bude cesto tuhšie alebo chutný Zela delikates - v tom prípade bude cesto voľnejšie - a treba ho dobre schladiť pred vaľkaním.

Receptúra

Skupina Hmotnosť / Objem Jednotka Produkt
Cesto:
1000 g Cesto korzenné (perníkové)
300 g pšeničná múka T 512
250 g Zeel. marg. Zeelback
50 g med
200 g studená voda
Podsypanie pri vaľkaní:
50 g pšeničná múka T 512
Dozdobenie pred pečením:
50 g Tek.vaj.melanž/vajce
Dozdobenie po pečení: bielková hmota alebo
čokoládová poleva

Technologický postup

    Perníčky á 50 g.

    Suroviny na cesto miesime 3 - 5 minút pri pomalých otáčkach, prípadne ručne na doske zmiesime do homogénnej hmoty.
    Cesto necháme zabalené vo fólii odležať v chladničke 24 hod. alebo aspoň cez noc.


    Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a ešte za studena vyvaľkáme na požadovanú hrúbku ( rovnomerne) na doske posypanej múkou (zvlášť uvedená v receptúre).

    Vykrajujeme požadované tvary a ukladáme na plechy vyložené pečným papierom. Váha jedného perníčka je 60 g.
    Pečieme pri 190 º C cca 7 minút. (bez pary). Čas 7 minút je dôležitý – perníčky následne po vybratí z pece na plechu necháme vychladnúť a „dôjsť“. Vtedy nebudú tvrdé po upečení a dajú sa rovno jesť.
    Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece.

Vykrajované perníčky z Cesta korzenného