

Vidiecky srvátkový chlieb
Vidiecky srvátkový chlieb
Vidiecky chlieb: Dedičstvo našich predkov Chlieb je kúsok nášho kultúrneho dedičstva, ktorý sa prenášal z generácie na generáciu. Jeho receptúra sa vyvíjala postupne, pričom každá rodina pridávala svoj osobitý dotyk. Základné ingrediencie, ako sú pšenica, raž, zemiaky, cmar a srvátka, tvoria základ, ktorý zaručuje nielen skvelú chuť, ale aj dlhú trvanlivosť až 7 dní. Kombinácia zemitej chuti zemiakov, jemnej kyslosti cmaru a srvátky spolu s bohatou chuťou pšenice a raže vytvára harmonický celok. Pri prvom zahryznutí vás okamžite prenesie do kuchýň našich starých mám, kde vôňa čerstvo upečeného chleba napĺňala celý dom.
Receptúra
Skupina | Hmotnosť / Objem | Jednotka | Produkt |
---|---|---|---|
Cesto: | 75 | % | pšeničná múka T-650 |
25 | % | ražná múka T-930 | |
50 | % | Mr. Korn Natura | |
8 | % | Považan zmes-NEW | |
2 | % | Stabilizátor chleba a pečiva CL | |
5 | % | sušená srvátka | |
3 | % | čerstvé droždie | |
2,2 | % | soľ | |
75 | % | voda cca |
Technologický postup
Doba miesenia: 8 minút pomaly a 2 minúty rýchlo.
Teplota cesta je 25 – 27 °C.
Zrenie cesta 20 – 30 minút.
Navážka cesta na 1 ks: 585 g.
Tvarujeme do tvaru veky, ukladáme do ošatiek a dáme nakysnúť.
Kysnutie: 45 – 55 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.
Pečenie:
I. 240 °C, s parou, po 2 minútach odvetráme, celkom 2 minúty,
II. 220 °C, bez pary, zatvorený odťah, 25 minút,
III. 230 °C, bez pary, zatvorený odťah, 5 minút.
Celkový čas pečenia je cca 30 – 32 minút, môže sa líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.
Dodatočné informácie
chlieb po upečení á 500 g.
