
VIKORN je zmes na výrobu viaczrnného chlebíka obohateného o železo a vitamíny skupiny B, ktoré sú v dnešnej dobe plnej stresu nepostrádateľné. Zmes je výborná aj na výrobu pečiva- napr. chutných bagiet, banketiek, raňkajového pečiva pre hotely, gastroprevádzky a catering. VIKORN je chutný a jednoduchý spôsob ako si udržať VITALITU počas celého dňa.
Cesto:
800 g | Pšeničná múka T 650 | |
200 g | VIKORN 20/80 | |
40 g | droždie čerstvé | |
20 g | soľ | |
540 g | voda cca |
Na vyváľanie a povrch banketiek:
50 g | ražná múka T 930 |
Technologický postup
Miešanie: 2 minúty pomaly a 8 minúty rýchlo.
Teplota cesta: 26 - 28 ºC. Zrenie cesta: 10-15 minút.
Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť výrobkov. Vygúľame a spracujeme do tvaru rožkov a žemlí ktoré obalíme v ražnej múke. Výrobky necháme nakysnúť a po nakysnutí narežeme na povrchu. Dáme piecť s počiatočným zaparením pece.
Pečenie:
I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 4 minúty,
II. 240 °C, bez pary, zatvorený odťah, 6 minút,
III. 240 °C, bez pary, otvorený odťah, 1 minútu.
Celkový čas pečenia a teplota pečenia závisí od typu pece.
Banketky napr. o hmotnosti 35 g pred pečením = navážka na 1 ks si pripravíme tak - že 70 g žemličku po vygúľaní prekrojíme na polovicu a dotvarujeme na banketku. Tak ušetríme čas. Po pečení by mala mať banketka 30 g.
