Receptúry so Zmesou na makovník
Sviatočná makovo-orechová torta

Výborná kombinácia Zmesi na makovník a orechovej piškóty vo verzii ako luxusne vyzerajúca torta, naplnená chutným tukovým tvarohovým krémom a klasickým slivkovým lekvárom a dozdobená čokoládou. Náš tip: pre ešte lepšiu chuť môžete makovú časť korpusov pokropiť s cukrovým rozvarom (pripraveným z 1 dcl vody, 30 g cukru a 10 g pasty Wigo compound Citrón) - rozvaz urobí tortu ešte šťavnatejšou a jemne kyslou - citrónovou - čo je ideálna kombinácia so slivkovým lekvárom a tvarohom.

Cesto 1:

600 g   Zmes na makovník
80 g   rastlinný olej
260 g   voda

Cesto 2:

250 g   Piškóta 100 svetlá
200 g   Tekutá vaječná melanž
65 g   voda
80 g   mleté vlašské orechy

Náplň 1:

450 g   Tvaroh. náplň štandard A
150 g   Zela delikates/maslo

Náplň 2:

150 g   Slivkový lekvár sladený

Poleva:

250 g   Zela cukrárska poleva tmavá

Technologický postup

Všetky suroviny na makovník miešame lopatkou pri pomalých otáčkach (nešľaháme) cca 3 min.

Pripravené cesto rozdelíme do 2 tortových ráfkov o priemere 24cm.

Pečieme pri 160-170°C cca 20-25 min. v závislosti od typu pece a navážky.

Rovnako pripravíme aj orechový korpus- upečieme však len 1 ks. Pečieme pri teplote 180° C cca 20 minút.

Kompletizácia výrobku: Na podložku uložíme makový korpus, natrieme polovicu slivkového lekváru a tvarohový krém (Zela Delikates vyšľaháme a pridáme tvarohovú náplň) a priložíme orechový korpus.

Znova natrieme slivkový lekvár, tvarohový krém a priložíme makovým korpusom. Necháme stuhnúť.

Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou a krájame na kusy požadovanej veľkosti a hmotnosti.

TIP: Ak chceme tortu šťavnatejšiu môžeme korpusy poliať cukrovým rozvarom zo 100g vody, 30g cukru a 10g Compud Wigo citrón.

Sviatočná makovo-orechová torta