Receptúry Receptúry

Výražkový chlieb s - bez pridania prídavných látok

Chutný RETRO chlieb - s použitím výražkovej múky, jemne zakyslený s klasicky vedeným trojstupňovým kvasom bez pridania prídavných látok Amore L Rye a chuťovo zladený jemne s rascou ako za starých čias. NON-E Stabilizátor chleba neobsahuje žiadne Éčko.

Cesto:

60 %   pšeničná múka T 650
40 %   ražná múka T 500
5 %   Amore L Rye
1 %   NON-E Stabilizátor chleba
2 %   soľ jemná
3 %   čerstvé droždie
0,15 %   rasca (alebo chlebové korenie)
67 %   voda cca

Technologický postup

Doba miesenia: 4 minúty pomaly a 6 minút rýchlo.

Teplota cesta je 28 – 29 °C. Zrenie cesta 30 - 35 minút.

Cesto rozvážime na požadovanú hmotnosť.

Cestové kusy následne tvarujeme do veky, ukladáme do ošatiek, dáme nakysnúť. Po nakysnutí chleby vlažíme vodou a pečieme. Po upečení povlažíme povrch chlebov vodou.

Kysnutie: 55 - 60 minút, 30 °C, 75 % rel. vlhkosť.

Pečenie:

I. 250 °C, s parou, zatvorený odťah, 2 minúty,

II. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 15 minút,

III. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, 25 minút.

Celkový čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od hmotnosti výrobkov a použitej pece.

Výražkový chlieb  - bez pridania prídavných látok