Receptúry Receptúry

Zemplínsky koláč

KLASIKA ZEMPLÍNSKY KOLÁČ Pre tradičných milovníkov Veľkej Noci Ku šunke, klobáske, cvikle, vajíčkam, hrudke a iným dobrotám nesmie chýbať chuťovo vyvážený Zempliňák. Niektorí si bez neho nevedia predstaviť celú Veľkú Noc (a nie sú ochotní jesť šunku s paschou alebo sa výnimočne zaobídu celú Veľkú Noc bez klasického chleba). Či už ho pripravíte s nami dole odporúčanou receptúrou, kde je vyvážená chuť sladkosti a slanosti a zároveň pridaná Zea Soft pre lepšiu trvanlivosť a jemnosť striedky, alebo použijete naše ďalšie zmesi ako je Backcreme alebo Butter Backcreme, tento chlebo-koláč sa Vám vždy vďaka našim receptúram vydarí.

Cesto:

50 %   pšeničná múka T 512
50 %   pšeničná múka T 550 (polohrubá)
5 %   Korent Vanilla
10 %   cukor kryštál
3 %   ZEA soft /alebo 5 % margarín
5 %   čerstvé droždie
1,5 %   soľ
52 %   voda cca

Dozdobenie:

5 %   Tekutá vaječná melanž/vajcia
  Carlex spray na formy

Technologický postup

Cesto sa pripravuje na záraz.

Miešanie: 4 minúty pomaly a potom 6 minút rýchlo.

Teplota cesta: 26-28°C.

Zrenie cesta v celku: 15-20 min.

Po zrení cesta rozvážime na hmotnosť 583 g.Rozvážený cestový kus rozdelíme na tri rovnaké časti,

vytvarujeme do tvaru rožka, ktoré ďalej vyšúľame a spletieme spolu na pletenec.

Vložíme do vystriekaných foriem s Carlex spray a dáme kysnúť.

Po nakysnutí potrieme alebo postriekame vaječnou melanžou.

Záverečné kysnutie: 30 °C, 75% rel. vlhkosť, cca 45 minút

Pečenie:

I. 230 °C, bez pary, otvorený odťah, 4 minúty,

II. 210 °C, bez pary, otvorený odťah, 15 minút,

III. 190 °C, bez pary, otvorený odťah, 16 minút.

Teplota a spôsob pečenia závisí od typu použitej pece. Doba pečenia závisí od požadovanej navážky.

Dodatočné informácie

navážka napr. 583 g + 17 g dozdobenie - po upečení á 500 g.

Zemplínsky koláč